Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Janneke Robers

Janneke begeleidt vrouwen in het ontdekken van de kunst van hun eigen vrouw-zijn. In haar werk combineert ze ademhalings- en visualisatietechnieken, (sensueel) lichaamswerk, vitaliserende qigong, taoïstische oefeningen en de kracht van helende aanraking met haar kennis van ontwikkelingspsychologie en het vrouwelijk lijf.

Lees meer over Janneke
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
50 shades of red: van bruin tot helderrood bloed tijdens je menstruatie21 okt. 2020 07:00
Leven volgens je cyclus.17 dec. 2018 12:00
De supersexy hormoonvrije voorbehoedsmiddelenlijst.12 nov. 2018 09:30
Cyclus

Yes! je bent ongesteld!

28 jan. 2019 om 06:00

50% van de vrouwen heeft last van menstruatiepijn, of andere fysieke klachten als ze ongesteld is. 50% is echt absurd veel! En, 15% daarvan ervaart maandelijks flinke pijn. Terwijl het helemaal niet hoeft. Menstruatiepijn hoort er niet bij, moeder natuur heeft het niet zo bedoeld. Daarom deel ik graag mijn tips met je. En ik hoop, dat jij dan ook die ene week ontspannen doorkomt.

Loading...
Zo ontstaat die vervelende kramp

Tijdens je menstruatie trekken de spieren en vezels in je baarmoederwand samen, waarna ze weer ontspannen. Die beweging zorgt ervoor dat het opgebouwde slijmvlies los komt. Je baarmoeder drukt het slijmvlies en bloed naar buiten. Een natuurlijk proces dat pijnloos zou moeten verlopen.

Menstruatiepijn kan verschillende oorzaken hebben zoals:
Stress

Als je gestrest bent, denkt je lijf dat je in een onveilige situatie zit. Je maakt de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Je spieren spannen zich aan, zodat je in geval van nood direct in actie kunt komen. Ook de spieren in je baarmoeder. Dat maakt het moeilijker voor je baarmoeder om de beweging (ontspannen - aanspannen – ontspannen) te maken. Ze moet zich een weg door die extra spierspanning zien te bewegen.

Opgeslagen trauma’s

Als je een traumatische ervaring niet in haar volledigheid hebt kunnen ervaren en vervolgens loslaten, zet die ervaring zich vast in je lijf. Bij de meeste vrouwen gebeurt dat in hun baarmoeder. Ik weet het. Dat is niet de meest handige plek. Je baarmoeder zou een plek van creatie moeten zijn, maar helaas. Wij vrouwen slaan daar meer angst en pijn op dan levensenergie. En dan gebeurt er wat je ook ervaart na overmatig sporten: verkramping in de spieren. Bij sporten gaat dat meestal vanzelf weg. Bij trauma’s kun je nog jarenlang ‘spierpijn’ in je baarmoeder voelen. Die ervaar je het sterkst als je ongesteld bent, omdat je baarmoederspieren zich juist dan moeten ontspannen om beweging op gang te kunnen brengen.

Voorbehoedsmiddelen

Het spiraaltje kan de spieren in de baarmoederwand irriteren en het lastiger maken om de natuurlijke pulsering op gang te brengen waardoor pijn ontstaat. Ook hormonale anticonceptie kan een disbalans veroorzaken in je natuurlijke hormooncyclus, waardoor je baarmoeder minder goed in staat is te doen wat het moet doen.

Misbruik

in het dagelijks leven neemt je yoni als het ware continue slokjes levensenergie op uit de aarde. Dat betekent dat ze voortdurend opent en weer sluit. In het geval van misbruik en grensoverschrijdend gedrag, of dit nu energetisch, lichamelijk of mentaal is, is er ongezonde energie binnengedrongen. Ons lijf reageert daarop door zich terug te trekken en zich niet of maar met moeite te willen openen. Dat maakt het lastiger voor de baarmoeder om slijmvlies en bloed los te laten.

Een gespannen bekkenbodem

Je bekkenbodem is als het ware de ‘fundering’ van je buik. Alles rust hierop. Zo ook je baarmoeder. Een gespannen bekkenbodem (gespannen bekkenbodemspieren) maakt het lastiger voor je baarmoeder om haar werk te doen. Oorzaken daarvan kunnen een moeizame bevalling of miskraam, verkeerd gebruik van buik-, rug of plasspieren, hormonale disbalans tijdens de overgang, overmatige seks en alle bovengenoemde oorzaken zijn.

Het zijn verschillende oorzaken, maar ze hebben allemaal hetzelfde effect. Je baarmoederspieren zijn té sterk aangespannen. Ontspannen wordt daardoor moeilijker. Je lichaam moet de pulserende beweging die nodig is om bloed en slijmvlies los te laten forceren. Het resultaat: pijn.

Zo verminder je menstruatieklachten
De juiste mindset
  • Realiseer dat je lichaam zich niet tegen je keert tijdens je maandelijkse bloedingen (ook als dat soms wel zo voelt), maar je juist voedt. Je bent een vrouw. Je hebt je cyclus nodig. Ze geeft je nieuwe energie, creativiteit en soms ook kinderen. Dus, wees dankbaar voor die maandelijkse schoonmaak.
  • Weet dat je klachten te verhelpen zijn. Echt. Het is niet hopeloos.
  • Noem dat wat je ervaart geen ‘pijn’. Hoe erg het ook is, zodra je het labelt als pijn is de onbewuste reactie van het lijf dat het er van weg wil. Pijn is namelijk een waarschuwingssignaal. Het brengt je lichaam in een alarmstand. Je adrenaline schiet omhoog. Je spieren spannen zich aan. En hup, meer pijn. Ook zorgt het woord pijn ervoor dat je lichaam -weer onbewust- verwacht dat je menstruatie in de toekomst ook pijn zullen gaan doen. Niet doen dus. Hoe noem je het dan wel? Maandelijkse bloeding, ongemak of voor mijn part kramp. Alles beter dan het woord pijn.
  • Denk ‘Ik laat los’ op een uitademing en visualiseer gelijktijdig het loskomen van het baarmoederslijmvlies. Je brein en je lijf zijn zo verbonden dat alleen al deze gedachte zorgt voor ontspanning en opening in je bekkengebied.
Fysieke tips
  • Span je de eerste drie dagen van je menstruatie niet lichamelijk of geestelijk in. Niet heftig sporten, geen deadlines of je overbodig zorgen maken. Doe het rustig aan. Ga in plaats van hardlopen bijvoorbeeld snelwandelen.
  • Doe ademhalingsoefeningen voor je bekkenbodem: Leg een hand op je baarmoeder (ze zit twee horizontale handen onder je navel, net achter je schaambot). Voel je billen op de grond of op je stoel zitten. Adem naar je hand en vul op een inademing je hele bekkenbodem gebied met zuurstof. Doe dit een paar minuten.
  • Yoga: Childpose (vooroverbuiging met opgetrokken knieën onder je en alle variaties daarop), Uttanasana (staande vooroverbuiging) en Namaskarasana (hurkzit) helpen je bekken en je baarmoeder te ontspannen.
  • En als laatste: self-pleasure of een goede vrijpartij! Tijdens een orgasme maakt je lijf oxytocine aan. Dit hormoon werkt een beetje verdovend. Het maakt o.a. je amygdala (deel van je hersens dat zintuiglijke prikkels verbindt met een emotie) minder actief wat er voor zorgt dat je minder angst, spanning en stress voelt. Het verhoogt je pijngrens. En dat is goed voor de ontspanning van de spieren in je baarmoeder. Het samentrekken van je baarmoeder tijdens een orgasme maakt je menstruatiekrampen minder pijnlijk.
Praktische tips
  • Gebruik de eerste dag maandverband in plaats van tampons. Een tampon drukt tegen je vaginawand. Die geeft heel miniem tegendruk. En ook hier geldt weer: spierspanning verhoogt de kramp en dus de pijn.
  • Drink geen alcohol, matig je suikergehalte, eet veel groene groenten en ga vroeger naar bed dan gebruikelijk.
  • Warmte zorgt voor spierontspanning: leg een kruik op je buik, laat een warmwaterstraal over je rug lopen, terwijl je op je hurken onder de douche zit (mijn favoriet), trek een extra laagje kleding aan rond je bekken of zet de verwarming een graadje hoger. Je lijf verbruikt de meeste energie aan temperatuurregeling. Hoe minder warmte je verliest, hoe meer energie je lijf kan stoppen in ontspannen.

Ieder lichaam is anders Er is niet één ideale oplossing. Probeer eens een aantal van de bovenstaande tips uit en kijk of het voor je werkt.

Dit artikel is geschreven door Janneke Robers

Ze geeft je Je cyclus geeft je nieuwe energie, creativiteit en soms ook kinderen. Dus, wees dankbaar voor die maandelijkse schoonmaak.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.