Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Annemarie Paol

Annemarie is een deskundige op het gebied van zelfzorg en zelfliefde. Met haar opleidingen tot holistisch coach en body mind language coach en trainer, samen met haar persoonlijke ervaringen, begeleidt ze individuelen en groepen bij het versterken van een goed gevoel over zichzelf en een gezonde leefstijl op emotioneel en mentaal vlak. Dit doet ze in haar praktijk in Haarlem. Met haar Liefdes Lab bezoekt ze verschillende locaties in het land.

Lees meer over Annemarie
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
hypnose bij migraine en hoofdpijn30 sep. 2023 00:00
Depressie overwinnen met hypnose29 sep. 2023 00:00
Borstvoeding liselore23 aug. 2023 00:00
Gezondheid

Goed voor jezelf zorgen.

27 feb. 2021 om 09:00

Zorg jij goed voor jezelf? Het mag duidelijk zijn dat wanneer je je alleen focust om een leuk persoon te zijn voor een ander, je op een bepaald moment zult leeglopen, opbranden of uitblussen. Herken je dit? Je hebt goed gegeten, voldoende geslapen, met regelmaat gesport. Toch voel je je niet top vitaal. Misschien heb je veel goed gedaan op een bepaald vlak. En ben je andere vlakken uit het zicht verloren. Zelfzorg speelt zich af op meerdere vlakken. Lees er alles over in dit artikel.

Loading...
De zes gebieden van zelfzorg

Vrijwel iedereen kent de bekende quote you can't pour from an empty cup. Je kunt niet goed voor een ander zorgen wanneer je niet eerst goed voor jezelf zorgt. Zelfzorg voorop.

Het is jou ook best duidelijk en toch blijft dit vaak een eeuwige strijd. Je wéét dat zelfzorg belangrijk is. Maar ja, je wil ook graag een goede partner, vriendin, moeder, zus en professional zijn. Het is steeds zoeken naar evenwicht.

Een kijkje van dichtbij

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je je alleen focust op een leuk en goed persoon zijn voor een ander, je op een bepaald moment zult leeglopen, opbranden of uitblussen. Herken je dit? Je hebt goed gegeten, voldoende geslapen, met regelmaat gesport. Toch voel je je niet top vitaal. Misschien heb je veel goed gedaan op een bepaald vlak. En andere vlakken wat uit het zicht verloren. Want Zelfzorg speelt zich af op meerdere vlakken.

Laten we inzoomen op de verschillende aspecten van Zelfzorg. Het behelst 6 gebieden.

1. Sociale zelfzorg

Het is belangrijk tijd voor jezelf te hebben, dat weet je vast wel. Daarnaast is het net zo belangrijk om onder de mensen te zijn. Weer dat evenwicht. Hoe die verhouding ligt is totaal aan jou. De ene persoon heeft meer social-time of me-time nodig dan de ander. Het is ook aan jou om met die verhouding te schuiven. Dat mag ten alle tijden. Niet in elke fase van je leven ligt die verhouding hetzelfde. Zelfs niet elke maand of week. Voorbeelden die vallen onder sociale zelfzorg zijn:

  • een dierbare bellen om bij te praten
  • een koffiedate opzetten met een vriend of vriendin
  • een etentje organiseren
  • nieuwe mensen ontmoeten
  • voldoende alleen zijn om op laden
  • goed kiezen met wie je wilt omgaan
2. Emotionele zelfzorg

Jezelf té serieus nemen is voor niemand goed. Je gevoel bagatelliseren, weglachen of onder het mom van gezelligheid of drukte ontvluchten ook niet. Je gevoel is er niet voor niets, het zegt wat over je diepste behoeftes en verlangens. Hoe comfortabel ben jij met emoties als verdriet, angst, woede, schaamte, schuld? Je mag er donder op zeggen dat wanneer je ze geen uiting geeft of verwaarloost, ze op den duur als een snoeiharde boemerang bij je terugkomen.

Wat kun je o.a. doen om dit te voorkomen?

  • deel met tenminste één persoon wat er werkelijk bij je speelt
  • train jezelf om je ware gevoel te observeren en begin met 60 seconden
  • leg een B-boekje aan en noteer met regelmaat wat je nou precies voelt. Voel je je Boos, Bang, Bedroefd of Blij?
  • wees je ervan bewust dat je je gevoelens niet bent, je hebt ze.
3. Fysieke zelfzorg

Hier is de laatste tijd veel aandacht voor in de media dus gaat veel mensen goed af. Yoga, gezond eten, hardlopen, er is veel informatie over te vinden. Het is dan ook een valkuil te vluchten in gezond gedrag met als gevolg dat de andere vijf vlakken van Zelfzorg te weinig aandacht krijgen. Snap je? Doorslaan op een enkel vlak is geen zelfzorg. Hier nog wat vormen van fysieke zelfzorg.

  • haal een paar keer per dag een aantal maal diep adem en laat bij de laatste uitademing alle gedachten en spierspanning los. Gaan die schouders ook zo lekker van naar beneden
  • speel je favoriete muziek en dans als een malle door je huis
  • laat je vaker aanraken, initieer knuffels of seks, boek massages, oh ja en liefdevol masturberen is ook altijd een goed idee
  • vraag jezelf af bij alles wat je eet of je je lichaam voedt of vult
4. Praktische zelfzorg

Als je leven rommelig of chaotisch is dan is het dat in je hoofd vaak ook. Niet handig voor je concentratie, humeur of als je wilt genieten van je spaarzame vrije tijd. Time management en focus hoort hier ook bij. Hoe beter je je tijd benut, hoe meer levensvreugde.

Een georganiseerd leven creëert meer kans op innerlijke rust.

Wat je zoal kunt doen om praktisch beter voor jezelf te zorgen.

  • spendeer elke dag 15 minuten aan opruimen en schoonmaken
  • doe een keer per week groot boodschappen zodat je tussendoor alleen nog voor het verse naar de markt of supermarkt hoeft
  • geef alles een vaste plek en bedenk opbergsystemen, bedenk überhaupt goeie systemen
  • know your numbers, doe wekelijks een money check, inventariseer, budgeteer
  • plan je agenda wat ruim dus met wat marge per afspraak zo is er ruimte voor calamiteiten
5. Spirituele zelfzorg

Zorg voor voldoende Soulfood in je leven. Schenk aandacht aan hoe jij het leven ziet en waarom je hier op aarde bent. Denk na over het groter geheel en hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn. Hoe ervaar je gebeurtenissen en gebeuren ze met een reden? Het maakt het leven minder vlak en geeft diepgang en verrijking. Dingen vallen op hun plek en spiritualiteit verlicht je leven zonder dat je als een monnik verlicht hoeft te raken. Het hoeft niet ingewikkeld, dat is aan jou. Zoals alles.

  • gun jezelf de rust en rijkdom van meditatie of mindfulness
  • voor sommigen is gebed, chanting of uiten van dankbaarheid een fijne houvast
  • geloof dat wie goed doet goed ontmoet, what goes around comes around; Karma enzo
  • kijk naar de natuur en zie de paralellen met hoe dingen in het leven zijn
  • verdiep je in wat de stand van de maan met ons doet, we bestaan tenslotte voor een groot deel uit water en daar heeft de maan enorme invloed op
  • ga voor jezelf na wat de wet van aantrekking voor je kan doen, het universum wil je helpen
6. Mentale zelfzorg

Het brein is minstens zo belangrijk als ons lichaam of onze ziel. Leef uit je hart maar neem je hersenen mee las ik laatst. Lijkt me inderdaad wel zo handig. We zijn nergens zonder ons boerenverstand. ‘Dat is toch logisch’ hoor ik mijn dochter vaak zeggen. Het brein bestuurt ons uiteindelijk. Alleen met intuïtie zou het wel eens spaak kunnen lopen. Het is goed om inzicht te krijgen in hoe dat brein eigenlijk werkt. Het is goed om met zachte hand voor je brein te zorgen opdat het jou in goede conditie kan ondersteunen.

  • lees regelmatig artikelen die je interesseren, food for thought
  • meten is weten zo test je of je op de goede weg zit of moet bijsturen
  • kijk films of video’s waar je aha momenten van krijgt
  • leer steeds iets nieuws, iets groots of kleins dat maakt niet uit als je maar blijft leren
  • bestudeer je gedachten en zie de verbanden met je handelingen
  • geef je brein rust door prikkelingen te beperken of stoppen, stil zijn, alleen zijn, stop screentime

Je kunt dit zien als een beknopte checklist. Beknopt omdat alle vlakken uiteindelijk verder en dieper gaan dan je zou denken. Heb je in kaart aan welke vlakken van zelfzorg jij veel of weinig aandacht besteedt? Geniet onderweg van je zoektocht naar evenwicht!

Wil je jezelf een uitgebreide zelfzorg APK geven en daarna naar huis gaan met meer zelfkennis, inzicht, doelen en intenties? En vooral een heel erg goed gevoel over jezelf? Dan ben je welkom mijn Liefdes Lab op verschillende locaties in het land. Zelfzorg is zelfliefde in de dagelijkse praktijk. www.paolcounseling.nl/liefdeslab

Je wéét dat zelfzorg belangrijk is. Maar ja, je wil ook graag een goede partner, vriendin, moeder, zus en professional zijn. Het is steeds zoeken naar evenwicht.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.