Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Mariët de Waal

Mariët is healthcoach en blogger. Door haar eigen ervaringen en gezondheidsproblemen, waaronder o.a. PCOS, is ze zich gaan verdiepen in écht gezonde voeding. Ze heeft er haar missie van gemaakt om andere vrouwen te helpen hun gezondheidsproblemen aan te pakken, met behulp van goede voeding en een gezonde leefstijl.

Lees meer over Mariët
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Je eet gezond, maar valt toch niet af?!30 okt. 2018 14:09
Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?23 okt. 2018 09:00
Gezondheid

Heb jij een zuur lichaam?

15 nov. 2018 om 09:30

Het is nog niet zo bekend, maar wel ontzettend belangrijk: de mate van verzuring van je lichaam. Een verzuurd lichaam krijgt te maken met chronische ontstekingen, wat je gezondheid aantast en voor allerlei (welvaarts)ziekten kan zorgen, zoals hart- en vaatziekten. Even wat uitleg:

Loading...

De zuurgraad is de pH-waarde van je lichaam. Je lichaam is van oorsprong basisch of alkalisch; niet zuur. De gemiddelde pH-waarde van je lichaam is 7,4. Bij een normale gezondheid varieert de pH-waarde tussen de 7,37 en 7,45. Onder de 6,8 en boven de 7,8 volgt de dood. Behoorlijk belangrijk dus, die pH-waarde. Verschillende functies dragen bij aan de verzuring van je lichaam, zoals de spijsvertering, beweging, zelfs je ademhaling.

Hoe werkt dat in je lichaam?

De pH-waarde schommelt een beetje gedurende de dag, dat is heel normaal. Een zo stabiel mogelijke pH-waarde is belangrijk voor je cellen, want de invloed van de pH-waarde is van grote invloed op de verschillende processen in je lichaam. Deze stabiliteit wordt bereikt door het op voorraad hebben van niet verzurende mineralen in je lichaam en het opslaan van zuren in de weefsels, totdat er weer mineralen beschikbaar zijn om die zuren te binden. Als het te lang duurt voor deze mineralen beschikbaar zijn, worden ze uit je eigen lichaamsvoorraad gehaald. Bijvoorbeeld uit je haar, nagels en botten. Langdurige verzuring kan daarom zorgen voor haaruitval, futloosheid, eczeem, botontkalking, reumatische klachten en nog meer typisch westerse klachten. Ook schimmelinfecties zoals kalknagels en candida doen het goed in een zure omgeving. Als je lichaam te zuur is, is het niet goed in staat om te ontgiften. Afvalstoffen stapelen zich op. Ook je darmflora en de werking van enzymen in je lichaam hebben te lijden onder een zuur lichaam.

Hoe zorg je ervoor dat je lichaam niet te zuur wordt?

Het neutraliseren van die zuren gebeurt door middel van mineralen. En dan vooral door calcium, magnesium, kalium en natrium uit groenten en fruit. Om verzuring en daarmee ook ontstekingen te voorkomen, is het dan ook belangrijk om veel groente aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen.

Groenten en fruit zijn sterk basevormend, oftewel niet zuur. Zuurvormende voedingsmiddelen zijn peulvruchten, granen en kaas. Echt zuurvormend zijn vlees, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, wild, ei en soja. Ook frisdrank werkt erg verzurend. Een no go dus. Overigens betekent het niet dat eten wat zuur smaakt ook zuurvormend is! Ondanks dat een citroen bijvoorbeeld hartstikke zuur is, werkt het niet verzurend op je lichaam. Dat komt vanwege de mineralen die een citroen bevat.

Het meest ideaal is om de zuur-basebalans in het lichaam te ondersteunen met een voedingspatroon dat voor 80% bestaat uit alkaliserende voeding, die de zuurgraad naar beneden halen.

Naast voeding zijn er andere oorzaken van verzuring. Bijvoorbeeld grote lichamelijke of psychische stress. Maar ook een verkeerde ademhaling, teveel of juist te weinig beweging, of langdurig medicijngebruik werken verzurend.

In een verzuurd lichaam kunnen sluimerende ontstekingen hun gang gaan. Daarnaast zijn er nog andere mogelijke gevolgen, zoals een grotere activiteit van vrije radicalen die je cellen aantasten, spijsverteringsklachten, verslechtering van de doorlaatbaarheid en soepelheid van de celwanden, waardoor voedingsstoffen niet goed kunnen worden opgenomen. Verkoudheid, infecties, hoofdpijn, het verslechteren van je darmflora met als gevolg achteruitgang van je immuunsysteem, verstoring van het slaappatroon, opstapeling van afvalstoffen in je weefsels en minder energie, zowel geestelijk als lichamelijk.

Wat kun je zelf doen?

Klinkt best pittig hè. Maar geen paniek! Met een gezond voedingspatroon kun je ontzettend veel zelf doen. Volop groente en fruit eten (en dan bedoel ik ook echt volop), verzurende voeding zoveel mogelijk links laten liggen en voldoende tijd inplannen om te ontspannen en (chronische) stress kwijt te raken. Op die manier werk je aan een gezonde balans en een minder zuur lichaam.

Dit artikel is geschreven door Mariet de Waal.

In een verzuurd lichaam kunnen sluimerende ontstekingen hun gang gaan.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.