Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Naomi Kramer

Naomi Kramer is Endo Food Coach. Nadat ze gediagnosticeerd werd met een ernstige vorm van endometriose, ging de knop om. Doordat ze haar voedingspatroon en leefstijl ging aanpassen verminderden haar endo-klachten.

Live your Endo life!
Lees meer over Naomi
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Stress loslaten16 sep. 2023 00:00
Lief zijn voor jezelf: zo stel je grenzen.28 okt. 2020 07:00
Afvallen volhouden, zo doe je dat.30 sep. 2020 07:00
Mindset

Stappenplan: goed voor jezelf zorgen als je endometriose hebt.

13 mei 2019 om 07:00

Op welk social media-kanaal je ook kijkt; selfcare kom je overal tegen. Het is een super actueel onderwerp. En, terecht, want zelfzorg is zo belangrijk! Ook ik wijs je graag op het belang van goed voor jezelf zorgen, zeker als je endometriose hebt.

Loading...

Op mijn instagram-account plaatste ik in de stories een poll met de vraag; Zorg jij écht goed voor jezelf? 85% antwoordde met: Het kan beter.
Dat is veel, maar de uitslag verbaasde me niet. Want, we willen en 'moeten' als vrouwen zoveel en willen alle ballen omhoog houden.

Ik zorgde (ook) niet goed voor mezelf.

Twee jaar geleden hoorde ik ook nog bij die 85%. Ik ken de valkuilen, de struggle en de bewuste keuze die je iedere dag moet maken tussen koken, de badkamer schoonmaken, bellen met een vriendin of toch lekker op de bank te ploffen met een boek. Ik was al wel bezig met voeding en het gezonder maken van mijn lichaam, maar het woord ‘Selfcare’ kende ik niet.

De knop ging om.

Zes maanden daarvoor had ik de diagnose Endometriose gekregen en vrijwel direct erna ging ik mij meer verdiepen in Endo en paste ik mijn voeding aan. De knop ging om. Ik begon me beter te voelen en kreeg minder klachten. Ondertussen ik in de medische malle molen en werd ik geopereerd. Een tijdje na de operatie bleef ik vermoeid. Ik was ’s avonds gesloopt, ging continue over mijn grenzen heen en ik bleef pijnklachten houden. Wel aanzienlijk minder, maar ik had ze nog steeds.

Hoe heb ik dit volgehouden?!

Achteraf vraag ik me weleens af hoe ik mij hier doorheen heb gesleept. Er was totaal geen balans in mijn leven en het was een emotionele rollercoaster. Op een dag, ik voelde me vreselijk verdrietig en vanuit die emotionele bui ging ik mijn eigen situatie eens kritisch bekijken; ik was mezelf he-le-maal vergeten.

Selfcare to the max.

Een tweede knop ging om. Ik maakte rigoureuze keuzes maken en koos voor mijzelf. Werken aan mijn mindset, ik ging mijn tijd anders indelen, leerde luisteren naar mijn lichaam, ik ging nog beter op mijn voeding letten én goed voor mijzelf zorgen. Binnen een paar maanden voelde ik me zóveel beter! Mijn klachten namen verder af, ik kreeg enorm veel energie en moe was ik bijna nooit meer. Het voelde écht alsof ik mijn leven weer terug had.

Nu jij: zes stappen voor Selfcare.

Ik ontdekte dat er zes stappen zijn die je kunt toepassen. Ik pas ze nu dagelijks toe en deel ze graag met je.

  1. Mindset: Een positieve mindset is THE key voor goede zelfzorg.
  2. Tijd: prioriteiten stellen en tijd voor jezelf plannen.
  3. Gezonde voeding
  4. Zelfzorg: goed voor jezelf zorgen, rust, ontspanning en jezelf afvragen wat JIJ nu nodig hebt.
  5. Bewegen: bewegen is goed voor iedereen en zeker als je Endo hebt.
  6. Kiezen voor jezelf: zet jezelf op nummer 1. Dit is jouw leven en jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Super belangrijk!

Als je een chronische ziekte hebt, zoals Endometriose, kan het een uitdaging zijn om bovenstaande stappen toe te passen. Daarom heb ik hier een online training over gemaakt, om vrouwen als jij hiermee te helpen. Live your Endo Life. Het is namelijk zó belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als je Endo hebt.

Zorg goed voor jezelf en haal het beste uit je leven!

Binnen een paar maanden voelde ik me zóveel beter!

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.