Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Jasper Jobse

Jasper Jobse is psychosociaal therapeut. Samen met zijn partner Janneke Robers geeft hij workshops en opleidingen in familieopstellingen.

Je moet het zelf doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen.
Lees meer over Jasper
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Mijn hart volgen, of dat van een ander?11 feb. 2019 06:00
Slaap jij naakt?11 dec. 2018 09:00
Slaapkamergeheimen: initiatief nemen.14 jan. 2019 00:00
Seks (en relaties)

Dit zijn de ingrediënten van een goede relatie.

14 feb. 2019 om 07:00

Liefde is mooi en een groots ding, héél groots. En zoals grote gebouwen een meerjarig onderhoudsplan nodig hebben, heeft een liefdesrelatie dat ook. Dit zijn de ingrediënten van een goede relatie.

Loading...
Houd van jezelf.

Dit staat met STIP op nr. 1. Als je jezelf niet leuk vindt, kan iemand anders van je houden tot hij of zij een ons weegt. Je kunt de waardering die je partner je geeft niet werkelijk ontvangen, omdat je niet kunt geloven dat het waar is. Het komt niet binnen, want je gelooft het niet als je niet van jezelf houdt.

Jezelf leuk vinden is een must in een relatie. Jezelf koesteren, waarderen, waardevol vinden, trouw zijn aan jezelf. Allemaal zaken die je niet genoeg kunt hebben. Als je jezelf een leuke vent of een leuke vrouw vindt, kan de liefde zijn weg vinden. Dan kan je hart door je partner gevuld worden met dat wat je al wist over jezelf: dat je er mag zijn en een tof mens bent.

100% jezelf zijn bij je partner.

Meer dan jezelf heb je in een relatie niet te bieden. Dat is wie je bent en dat is waar je partner het mee moet doen. Dus wees lief, maar doe je niet liever voor dan je eigenlijk bent. Wees sterk, maar niet sterker dan je bent. Wees vrolijk maar niet vrolijker dan je je voelt. Wees jezelf.

Andersom is dat ook zo. Wil je dat je partner verandert? Dat hij anders wordt dan hij werkelijk is? Dan heb je een groot probleem. Accepteer hem of ga weg. Er is geen tussenweg. Je bent niet samen met iemand die een beetje van dokter McDreamy, een beetje Brad Pitt en een beetje George Clooney is. Hij bestaat niet. Jouw Peter Janssen is Peter Janssen, punt.

Goede seks.

Seks wordt onderschat. Het is het wezenlijke bindmiddel in een relatie. Het maakt het verschil tussen liefde en vriendschap. Omdat in de ene wel seks en in de andere geen seks voorkomt. Seks smeedt een emotionele, lichamelijke en een biologische binding (in de vorm van kinderen).

Wanneer je in bed ligt met je partner communiceren jullie lijven met elkaar zoals woorden dat nooit zullen kunnen doen. Goede seks maakt je vrijer in je lichaam, helderder van geest, het maakt je soepeler en het maakt hormonen aan waardoor je je gelukkig voelt. Goede seks is: vrije seks, leuke seks, liefdevolle seks, vrolijke seks en vooral lijfelijke seks. Goede seks is ook samen over de grens kijken van wat jullie denken dat normaal is. Je schroom achterlaten en je verlangen in de spotlight zetten. In de keuken vrijen, in de natuur, op de wc van de veerboot, bij de open haard, in de regen, in een berghut. Doe het zoals jullie het willen en denk er met veel plezier aan terug. Telkens weer opnieuw.

Heb Je schoonouders lief.

Schoonouders. Het woord is in Nederland nogal beladen. Dat is vreemd, want je hebt je partner aan hen te danken. Met je schoonouders is het begonnen. Zij hebben je partner gecreëerd en opgevoed. Waardeer ze om de leuke zoon of dochter die ze op de wereld hebben gezet. Zelfs dat wat ze ‘fout’ deden, vormde het karakter van je partner. Je schoonouders deden hun best met de mogelijkheden die ze hadden, vanuit de beste bedoelingen. En dat is genoeg.

Als je niet ook maar een beetje dankbaar bent voor je schoonouders, loopt je relatie gevaar. Want je partner houdt namelijk wel van ze (ook al zullen sommige mannen zeggen van niet, de band bestaat). We hebben allemaal het leven te danken aan onze ouders. Dat is een groot cadeau. Koester het leven en de gevers ervan.

Een gezamenlijke hobby, interesse of passie.

Een relatie hebben is samen dingen doen. Het is belangrijk dat je dan ook iets gezamenlijk leuk vindt. De hele dag seks hebben gaat niet, tenzij jullie allebei topsporters zijn, niet hoeft te trainen en onlangs de lotto won. Zonder gekheid, je hebt iets nodig dat jullie samen leuk vinden. TV kijken telt niet mee, tv verdooft en maakt passief. Samen wandelen, langlaufen, koken, muziek maken, tekenen, romans aan elkaar voorlezen, paardrijden, naar de bioscoop gaan, filosoferen, dansvoorstellingen kijken, musea bezoeken, schilderen, koken, bakken, tuinieren, enz, enz. Dat soort zaken maakt dat je het samen ook leuk hebt tijdens de gewone dingen, zoals het doen van de afwas.

Geniet van elkaars gedrag, klungeligheden en imperfecties.

Wil je de perfecte partner? Ga dan naar het museum of ga mensen verheerlijken die je niet goed kent (waarbij je dus kunt doen alsof ze geen imperfecties hebben). We zijn allemaal mens onder de mensen. We hebben allemaal emoties die ons soms heen en weer doen slingeren als een Citroën 2CV in de bergen.

Het zijn precies die imperfecties die iemand boeiend maken. Ze maken je partner wie hij is. Geniet van die imperfecties en leer ervan. Zo repareer ik mijn kleding met siliconenkit (echt, het is een wonder dat de industrie dat nog niet doet) en mijn vriendin Janneke kan daar om lachen. Ze vindt het best gek, maar ook slim.

Samen lachen.

Samen lachen is heerlijk (en soms bijna net zo fijn als vrijen). Onbedaarlijk lachen. Dubbel liggen. Niet meer bij komen. Dat soort lachen bedoel ik. Het leven heeft genoeg zwaars in petto voor ons allemaal. Als je ouders nog leven, ga je ze verliezen. Mensen om je heen zullen ziek worden. Tegenover dat zware, hoort licht te staan. Dus lach en vier het leven.

Zorgen ervoor dat je partner weet wat voor jou écht belangrijk is.

Als je samenleeft, moet je partner weten wat belangrijk voor jou is en waarom. Het is jouw basis. Jouw fundering die je veelal in je alleen-zijn hebt opgebouwd. Dus je partner ‘moet’ daaraan meebouwen. Zo weet mijn vriendin dat mijn opa zielsveel voor me heeft betekend en dat hij belangrijk is, ook al leeft hij niet meer. Ze weet dat ik prat ga op goede ethiek en oprechtheid. Ze weet dat ik een hele goede neus heb. Dus als ik zeg dat er iets stinkt in huis dan is dat zo. Geen discussie mogelijk. En ze weet dat de perfecte cappuccino maken voor mij een heilig ritueel is.

Ik weet dat zij af en toe Amerikaanse series wil kijken (die ik niet leuk vind). Dan stoor ik haar niet. Ik weet dat ze altijd groente of salade op haar meergranenbrood wil, dus dat krijgt ze van me. Ik weet dat ze plezier en knuffelen heel belangrijk vindt en dat ze dat ook écht iedere dag wil. Dus daar zorg ik voor. In een goede relatie weten jij en je partner wat de ander belangrijk vindt.

Geef Elkaar cadeautjes (minstens 1 maal per dag).

Liefde is loven. Liefde groeit door te geven. Door koffie te zetten, lekkere broodjes voor elkaar te smeren, mooi ondergoed te kopen (ja, dat geldt óók voor mannen) en voorál door complimenten te geven. Geef heel veel complimenten. Over slimme opmerkingen, wijsheid, vrolijkheid, goed geplaatste spijkers in de muur, lekkere billen, goed vioolspel, rap geïnstalleerde dvd-spelers, heerlijk gemaakte maaltijden, een promotie, een doelpunt, mooi haar, een omgelegde sneeuwketting.

Dat zijn de dingen die een goede relatie goed maken en goed houden.

Wil je er nog één toevoegen? Schrijf hem op bij de reacties. Ik leer graag van je (en mijn partner trouwens ook)…

Dit artikel is geschreven door Jasper Jobse.

Jezelf leuk vinden is een must in een relatie.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.